Arrangemang av planteringskärl i en skuggig kant

 

Det finns också ett stort urval av skuggväxter för soliga platser eller planteringskärl som vetter mot norr för att piffa upp gränserna. Många av dessa växter har stora, vackert färgade blad eller ljusa blommor
Skuggväxter lämpar sig för plantering under träd, för att grönska skuggiga väggar, sluttningar och bäckar eller för ett naturligt utseende av dammkanter. De flesta är lättskötta och kommer troget tillbaka varje år så att du kan njuta av deras mycket speciella utseende varje år. Oavsett om det gäller marktäckare för förgrunden eller eleganta prydnadsgräs för bakgrunden, det finns flera attraktiva skuggväxter för varje område i trädgården.

Man vill ofta ha lite färg, speciellt i mörka hörn av trädgården. Det finns dock även några specialister som är i bra form i skuggan. Vita nyansarter är till exempel; Cranesbill geranium macrorrhizum, woodruff eller liljekonvalj och en populär nyansväxt med blå blommor är den kaukasiska förgätmigej, dessa ser mest strålande ut i skuggan, men färgglada nyansdyrkare med vissa nyanser av rosa finns också representerade under skuggan blommor.

Trädgården är särskilt grön i skuggan, storbladiga prydnadsväxter stjäl showen och visar den mångfald av färger och former de har att erbjuda, en skuggig bård är en lekplats för former och strukturer. Och det finns många.

Så låter du skuggväxter trivas bäst

Fleråriga skuggväxter planteras bäst på våren eller hösten. Lökar för skuggkanten (Scilla) som blommar på våren planteras på hösten. Med skuggväxter, arbeta alltid en del kompost i jorden för de nödvändiga näringsämnena. Eftersom de flesta skuggväxter gillar fukt bör de sänkas ner i vatten före plantering och vattnas väl efter plantering. Ge en bra vattenförsörjning under de första veckorna efter plantering.
Varning: Skuggväxter har också olika toleranser för mängden skugga. Kontrollera innan du planterar hur mycket ljus som finns i den aktuella bården. Det är bättre att placera huvudsakligen vitfärgade former av skuggväxter på ett lite ljusare läge.

växter-växt-matta-täckare-skugga-ljusbehov-under-buskar-träd

Tips: När du anlägger en ny trädgård är det klokt att först välja ut växter som trivs i både halvskugga och sol, som förgätmigej eller fröken. Dessa kan lätt överbrygga tiden tills större buskar och träd ger tillräcklig skugga.

Var beredd: tyvärr mår inte bara många växter utan även sniglar extremt bra i skuggiga trädgårdar. Speciellt hostornas stora blad blir en ost med hål på våren. Börja därför med snigelbekämpningen tidigt, speciellt i skuggbädden.

  Det finns också ett stort urval av skuggväxter för soliga platser eller planteringskärl som vetter mot norr för att piffa upp gränserna. Många av dessa växter har stora, vackert färgade blad eller ljusa blommor Skuggväxter lämpar sig för plantering under träd, för att grönska skuggiga väggar, sluttningar och bäckar eller för ett naturligt utseende…

Leave a Reply

Your email address will not be published.