Rengöring av keramiska trädgårdsplattor

 

När vintern närmar sig är det mycket att göra i trädgården: klipp en sista gång, beskära träd, beskära växter, ställ undan trädgårdsmöblerna och avloppsrör för att skydda dem mot frost. Men glöm inte att underhålla din trottoar förebyggande! Många trädgårdsägare har fullt upp med grönskans upp- och nedgångar i sin trädgård och tänker först på rengöring och underhåll av sin trottoar när vårsolen visar sig igen! Vi tycker att det är ett missat tillfälle.

Självklart behöver stenläggningen i trädgården skötas om efter en lång, kall och blöt vinter, men förebyggande städning och underhåll på hösten eller tidig vinter kan göra det här jobbet enklare!

Oavsett om du har betongbeläggning, natursten eller keramiska trädgårdsplattor: vädret, nedfallna löv eller fågelspillning kan orsaka fläckar. Fukten under den perioden ger gröna avlagringar en utmärkt grogrund. Dags att rengöra beläggningen noggrant och skydda den mot föroreningar.

Rengöringsmedel
Olika rengörings- och underhållsprodukter finns på trädgårdscenter, byggvaruhus och prydnadsutläggningsspecialister. Generellt handlar det om produkter som inte är skadliga för flora & fauna. De kan säkert appliceras på alla typer av dekorativ beläggning. Var dock välinformerad och använd inte ämnen som är skadliga för miljön eller ämnen som är frätande.

Keramiska trädgårdsplattor är gjorda av naturliga mineralråvaror som lera och sand som utvinns från floder och stenbrott. Efter blandningsprocessen pressas denna relativt torra blandning i en form och gräddas sedan i en så kallad tunnelugn. Detta görs vid en mycket hög temperatur, vilket skapar en hård och kompakt massa och porerna bränns tillslutna. Denna process säkerställer att keramiska trädgårdsplattor är mycket motståndskraftiga mot fukt och föroreningar: trots allt är det mycket svårt att tränga in i plattan. Smuts kan dock fästa på ytan: du kan ta bort detta med ett rengöringsmedel avsett för detta ändamål.

Efter att de keramiska trädgårdsplattorna har rengjorts
När du har rengjort dina keramiska trädgårdsplattor är det dags för förebyggande underhåll för att hålla plattorna vackra så länge som möjligt. Vi rekommenderar att du torkar plattorna med varmt vatten där du har löst upp en rejäl skvätt naturtvål. Varmt vatten med en skvätt upplöst naturlig tvål har dubbel effekt:

Den rengör dina keramiska plattor utan att lämna ett oljigt lager
Det förbättrar färg och glans och gör det svårare för gröna avlagringar att fästa på plattorna
Om du upprepar denna behandling igen under våren kan du njuta av din trädgård länge utan några bekymmer!

  När vintern närmar sig är det mycket att göra i trädgården: klipp en sista gång, beskära träd, beskära växter, ställ undan trädgårdsmöblerna och avloppsrör för att skydda dem mot frost. Men glöm inte att underhålla din trottoar förebyggande! Många trädgårdsägare har fullt upp med grönskans upp- och nedgångar i sin trädgård och tänker först…

Leave a Reply

Your email address will not be published.